Jesienne roladki grzybowe

piątek, 25 października 2013 · Posted in , , , , ,


Tegoroczna jesień wyjątkowo nas rozpieszcza! Grzybów w lesie jest pełno, co chwila na facebook'owej tablicy pojawiają się nowe zdobycze dumnych zbieraczy....

Wszystko super fajnie, tylko co zrobić z taką ilością wysuszonych grzybów?  U mnie w szafce stoi już 5 wielkich słojów.  Można zrobić grzybowy proszek i dodawać do dań, żeby nadać im nieco grzybowego aromatu. Można też zrobić grzybowe risotto, mam w planach coś w tym kierunku pokombinować (poinformuję Was o postępach).
Można też zrobić grzybową tartę, już przeze mnie wypróbowaną:)
Ale dziś o grzybach i makaronie:) Przegrzebując internet natrafiłam ostatnio na takie cudo!!
Przepis w wersji oryginalnej jest z pieczarkami i jarmużem....zmodyfikowałam go na swój sposób i oto co wyszło.

Składniki:

  • 6 płatów makaronu lasagne,
  • 30 plasterków suszonych grzybów, (mogą być również pieczarki pokrojone w paseczki),
  • 100 g sera gorgonzoli,
  • opakowanie mrożonego szpinaku,
  • pół szklanki startego parmezanu,
  • 250 g ricotty (małe opakowanie)
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej,
  • sól, pieprz,
  • masło do smażenia,

Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok 1,5 do 2 godzin, aby całkowicie zmiękły.


W dużym garnku gotujemy wodę, wlewamy do niej łyżkę oliwy i pół łyżeczki soli, wkładamy makaron. Gotujemy go ok 10 minut, a następnie każdy płat osobno płuczemy w zimnej wodzie, żeby uniknąć późniejszego sklejania się.

 
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy szpinak, w ten sposób się rozmrozi i odparuje ( zajmie to ok 15 minut), co jakiś czas warto go przemieszać żeby się nie przypalił.
Szpinaku nie solimy. Gorgonzola oraz szynka są wystarczająco słone.
Namoczone grzyby również obsmażamy na łyżce masła (ok 5 minut). Oprószyć je solą oraz pieprzem.


Odpalamy piekarnik na 180 st i gdy ten się nagrzewa składamy roladki.
1. Na płacie makaronu rozsmarowujemy łyżkę podsmażonego szpinaku,


2. Dodajemy pokruszoną w palcach gorgonzolę,


3. Teraz czas na grzyby ( ja swoje pokroiłam na drobniejsze, to niestety spowodowało że nie było ich czuć wystarczająco mocno, dlatego Wam radzę układać je w całości),


 4. układamy szynkę "paszarpaną" w palcach,


 5. Całość zwijamy w  zgrabne roladki i układamy w naczyniu żaroodpornym,


Teraz sos...ricottę łączymy ze startym parmezanem. Tą serową chmurką smarujemy makaron poukładany w naczyniu.


Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut, na 3 minuty przed zakończeniem proponuję włączyć opcję grill, żeby nieco przypiec wierzch.

Po wyjęciu z pieca już na talerzu całość można posypać świeżym tymiankiem.



Danie jest smaczne choć dość ciężkie. Moi zdaniem jest fajnym pomysłem na wykorzystanie grzybów w inny, niestandardowy sposób.
Nadaje się zarówno na imprezę jak i obiad...a zatem do dzieła i dajcie znać czy ktoś wypróbował ten przepis:)

Leave a Reply

Obsługiwane przez usługę Blogger.