Łosoś w szpinak ubrany

czwartek, 14 marca 2013 · Posted in , , ,


Popularność ryb w Polsce wciąż jest niewielka, a szkoda, bo dobrze zrobione są naprawdę smaczne. Na licznych blogach kulinarnych, w książkach kucharskich jest całe mnóstwo ciekawych przepisów.
Jako fan wszystkiego co kulinarne inspiracja  znów jest telewizyjna:) Mówię znów, bo już kiedyś upolowałam deser, który to stał się przebojem wśród moich znajomych. Na łososiowy przepis trafiłam oglądając program Ugotowani.
Mamy tu łososia, to zaraz po śledziu chyba najpopularniejsza ryba w Polsce.
Danie bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Nadaje się zarówno na obiad jak i na szykowną kolację, bo wygląda bardzo efektownie. Składniki nie są skomplikowane, można je kupić w większości sklepów, chyba najtrudniej będzie z dobrą, świeżą rybką.
Do łososia wystarczy zrobić sałatkę typu: rukola, pomidorki, u mnie była dodatkowo rzeżucha, do tego oliwa, ocet balsamiczny. Całość wymieszać i stawiać na stół.

Składniki:
  • 1 kg  filetu z łososia,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 300  świeżego szpinaku (może być również mrożony)
  • 1/2 opakowania sera feta, około 100 g
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka sera z niebieską pleśnią,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • 50 g  płatków migdałowych,
  • 1 jajko,

Łososia myjemy, wyciągamy ości jeśli są, przyprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętymi dwoma ząbkami czosnku, odstawiamy.


Rozgrzewamy na patelni jedną łyżkę masła, dodajemy przeciśnięte kolejne dwa ząbki czosnku, następnie dodajemy szpinak świeży lub mrożony i smażymy aż zmięknie. Później dodajemy sery: fetę i pleśniowy, mieszamy do momentu, aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy dwie łyżki jogurtu.
pozostawiamy do ostygnięcia.


Rozkładamy płat ciasta francuskiego na pergaminie, smarujemy środek połową szpinaku, na tym kładziemy  filet z łososia, a następnie kładziemy na wierzchu resztę szpinaku.


Zawijamy rybę w ciasto i dokładnie sklejamy brzegi. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.


Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 25 minut.

Leave a Reply

Obsługiwane przez usługę Blogger.