Lody na słoneczne i ciepłe dni, dla ochłody

czwartek, 1 września 2011 · Posted in , ,


wpis zrealizowany przy współpracy z www.whitechocolatemoccha.com
Propozycja wspólnego upitraszenia była nie lada zaskoczeniem. Szczególnie, że jej źródło do tej pory wcale do gotowania jakoś wyjątkowo się nie pchało:)

Nie zmienia to jednak faktu, że pomysł był bardzo udany (tak, więc dziękuję Ci Miki za mobilizację wszelką oraz przepis:), realizacja mocno skomplikowana z powodu braków sprzętowych, o konsumpcji (lodów oczywiście) wspominać już nie będę...Bo te wymagają niezwykle długiego pobytu w zamrażalniku..Co zaskutkowało już moim samotnym rozpływaniem się nad ich doskonałością.
Są rewelacyjne, o pełnym i głębokim smaku, czuć ich śmietankową moc a dodatki tylko je wzbogacają. Totalnie różnią się od lodów sklepowych bądź tych kręconych automatowych, których wyjątkowo nie znoszę.
Ponieważ tematyka mocno na topie, bo wiadomo, wakacje (dziś 1 września), lato, upał (hmmmmmm) polecam dwa artykuły, które mrożąc krew w żyłach odzierają lody z tajemnic wszelkich.
"Tak się kręci lody" - tu możemy się dowiedzieć gdzie warto wybrać się na prawdziwe dobre lody w Warszawie, nad których jakością czuwa właściciel Yassin Najjar.
"Na upały: sorbety i lody mleczne" - a tu na części pierwsze rozkładane są lody ogólnie dostępne we wszystkich sklepach. Konkluzja jest prosta...Najlepsze lody domowej roboty!!   

Tak, więc Szanowni czytelnicy, zapraszam do wypróbowania przepisu i czekam oczywiście na Wasze opinie.
 Składniki:
  • ½ litra pełnotłustego mleka,
  • 8 żółtek,
  • ½ laski wanilii,
  • ¾ szklanki cukru,
  • Szklanka śmietany kremówki (36%)
Żółtka utrzyj z cukrem na biały kogel-mogel.
Wanilię przetnij na pół, wyciągnij z niej ziarenka, przełóż do garnuszka z mlekiem. Zagotuj.
Cały czas miksując żółtka, powoli wlewaj gorące mleko. Miskę z masą jajeczno-mleczną postaw na garnku z gotującą się wodą i ubijaj na parze, aż lekko zgęstnieje. Ostudź, mieszając co jakiś czas. Do chłodnej masy dodaj ubitą na sztywno kremówkę.
Przelej do pojemnika i wstaw do zamrażalnika na 3 godziny. Po tym czasie zmiksuj i zamrażaj przez kolejne 10 godzin.
Lody smakowe:
My zrobiliśmy 2 dodatkowe smaki:
I WARIACJA - LODY MALINOWE
Przetarliśmy przez sitko ok. dwóch garści malin, połączyliśmy w pojemniczku.
II WARIACJA - CZEKOLADOWO-CIASTECZKOWE
Moje ulubione ciasteczka Oreo, 4 sztuki rozbiłam w moździerzu i połączyłam z lodową masą

Leave a Reply

Obsługiwane przez usługę Blogger.