Przedświąteczna próba generalna

czwartek, 5 kwietnia 2012 · Posted in , , ,

 

wpis zrealizowany przy współpracy z www.whitechocolatemoccha.com 
Kuchnia..marzec 2012 i wytrawny sernik z pieczonymi pomidorami. Szukałam okazji na jego spróbowanie bo:
- po pierwsze dobór składników brzmi kusząco,
- po drugie zdjęcie w gazecie jest bajeczne,
- po trzecie sernik który wcale a wcale nie jest słodki to ciekawy pomysł na nabranie łasuszków:)
Ponieważ spotykamy się dziś na przyjacielskim "jajeczku" to Szanowna Olu oraz Marcinie tym właśnie Was dziś ugoszczę:)
W domu pachnie pięknie, sernik już się studzi...tylko pomidory upiekę tuż przed spotkaniem, żeby się nie namoczył od pomidorowego soku. 

Składniki:

Wierzch:


  • 5 główek czosnku,
  • oliwa,
  • 700 g serka typu Philadelphia (notorycznie mam problem z tym porównaniem..tzn jakim serkiem?? takim do smarowania? Ja kupiłam ten)
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 3 duże jajka (całe),
  • pieprz do smaku.
Spód:
  • 1,5 szkl drobniusieńko pokruszonych sucharków (mi wyszło 15 szt)
  • szczypta granulowanego czosnku,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 5 łyżek masła (rozpuszczonego).
Pomidorowa dekoracja:
  • 6 pomidorków koktajlowych,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • sól, pieprz.

Główki czosnku pieczemy w całości.  Zdejmujemy z niej wierzchnią łupinę, odcinamy czubki, układamy w naczyniu żaroodpornym. 
Główki skrapiamy oliwą, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200st na 30 min.
Czosnek studzimy, wyciskamy z łupin i rozgniatamy na papkę.

Następnie robimy spód. Sucharki kruszymy na miazgę, dodajemy granulowany czosnek, sól oraz rozpuszczone masło. Robi się z tego masa, dość sypka. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy spód sucharkową masą.
Robimy wierzch. Piekarnik grzejemy do 180 st. Serek ubijamy z solą, stopniowo dodajemy jajka, jak już się wszystko połączy dodajemy upieczony czosnek utarty na papkę. Doprawiamy pieprzem. Ja dodałam jeszcze łyżkę majeranku oraz 2 łyżki słodkiej papryki. Postanowiłam nieco podkręcić smak.
Vincencica nieco poszkodowana, ale w kuchni oczywiście pierwsza:)
Vincencica nieco poszkodowana, ale w kuchni oczywiście pierwsza:)
Masę wylewamy na spód i wstawiamy do pieca na 30 min. Po tym czasie zostawiamy jeszcze sernik na 15 min, ale już w wyłączonym piekarniku.
Następnie studzimy w formie i chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny.


Przed podaniem sernika pieczemy pomidorki.
Układamy je na blasze, skrapiamy oliwą i octem, oprószamy solą i pieprzem. Tak przygotowane pieczemy w piecu przez 30 min w temperaturze 200st.
Układamy na serniku i patrzymy na zdziwione miny:)

Ps. Jest BOSKI!!!!!!!!!!!!!

3 Responses to “Przedświąteczna próba generalna”

  1. "typu Philadelphia" czyli do smarowania,
    nie serek homogenizowany "lejący się" "))))

    OdpowiedzUsuń
  2. oooo no i super:) Dziękuję za podpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej jako iz mam cie w obserwowanych, i pojawil sie twoj post, zostalam dzis na dluzej i przejrzalam twoj caly blog! troche mi to zajelo ale nie zaluje ani minuty. Przede wszystkim blog jest bardzo inspirujacy, ciekawy z przepieknymi zdjeciami miejsc ktore odwiedzasz z cala rodzinka, po super stylizacje oraz zdjecia pysznego jedzenia. Masz przeslicznego synka.Fajnie ze jest taki blog jak twoj. dziekuje

    pozdrawiam z Londynu

    letthefashionbeyourpassion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.