Archive for maja 2011

Pora na pora

czwartek, 26 maja 2011 · Posted in , , ,


wpis zrealizowany przy współpracy z www.whitechocolatemoccha.com
Ciąg dalszy warzywnych dobrodziejstw.
Czasem mam ochotę na niezobowiązującą kolację, szczególnie wtedy kiedy późno dotrę do domu i nie ma już mowy o szykowaniu wielkiego, dwudaniowego obiadu z deserem na końcu.
Do tego dania zainspirowała mnie Olcia, wcale niewyszukane i niewydumane.
Za to szalenie proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, w zasadzie składające się ze składników które można kupić w pierwszym lepszym sklepie, o ile nie ma się ich już w lodówce.

Gorączka szparagowa

czwartek, 19 maja 2011 · Posted in , , , ,


 wpis zrealizowany przy współpracy z www.whitechocolatemoccha.com
Wiosna!! Uwielbiam!!
Uwielbiam ten czas, kiedy nieśmiało na bazarkach pojawiają się coraz to piękniejsze warzywa i owoce, z których można tworzyć, co tylko dusza zapragnie i wyobraźnia podpowie.
Przełom maja i czerwca to początek szparagowania. W każdym sklepie, na każdym targowym stoisku, z każdej kulinarnej i niekulinarnej gazetki wysypują się zielone i białe..Generalnie szparagowe szaleństwo. Te krótkie chwile trzeba koniecznie wykorzystać i nasycić się ich niebanalnym, delikatnym smakiem…Przy okazji przypomina mi się obiad, na który zaprosiła mnie dawno temu Dorocia…Był to sezon truskawkowy…zaserwowała zupę z truskawkami, naleśniki z truskawkami. Na deser zaproponowała galaretkę z truskawkami..I w ramach przekąski były truskawki.
Obiad ten we dwie wspominamy dziś z ogromnym rozbawieniem.
Tak, więc syćmy się tym, na co obecnie jest sezon.

El Bulli. Kuchnia to sztuka

czwartek, 12 maja 2011

wpis zrealizowany przy współpracy z www.whitechocolatemoccha.com
 

Obecnie w Warszawie trwa Planete Doc Film Festival, propozycja dla tych, którzy mają ochotę zobaczyć coś innego

Wczoraj zaprezentowano film dokumentalny niemieckiego reżysera Gereon'a Wetzel’a El Bulli. Kuchnia to sztuka” przedstawiający pracę szefów kuchni słynnej restauracji, która funkcjonuje w niezwykły sposób. Po pierwsze otwarta jest jedynie od czerwca do grudnia, po drugie menu to jedzeniowy set, który jest precyzyjnie ustalony przemyślany tak, aby 4 godzinny posiłek, (bo tyle podobno to trwa) był niczym niesfałszowaną melodią.
Filozofią restauracji jest zaskakiwanie swoich gości zarówno formą, smakiem jak i łamaniem konwenansów kuchni tradycyjnej.

Dwa Borsuki

czwartek, 5 maja 2011 · Posted in


 wpis zrealizowany przy współpracy z www.whitechocolatemoccha.com
Jest w naszym kraju bajeczna kraina, która zachwyca krajobrazem, owocowymi drzewkami kwitnącymi na każdym zboczu, intensywną zielenią, ruinami różnych zamków, pałaców oraz dworków, szemrającymi potokami i ogólnym spokojem.
W takim właśnie miejscu dwójka przeuroczych, młodych ludzi (Grześ i Asia) stworzyli niezwykły dom, do którego przyjmują tych wszystkich wariatów, którzy go znajdą.

Obsługiwane przez usługę Blogger.