Ciasto daktylowe

czwartek, 14 lipca 2011 · Posted in , , ,


 wpis zrealizowany przy współpracy z www.whitechocolatemoccha.com
 Lubię kulinarne eksperymenty:)
Oglądając któregoś dnia  w Kuchnia tv program Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy, zobaczyłam przepis na ciasto daktylowe...dziwne strasznie, bo wydawało by się że makabrycznie słodkie i w zasadzie oprócz rodzynek i daktyli nie zawierające w sobie nic:) Czemu więc nie spróbować..i tak oto zabrałam się do jego pieczenia.
Wyszło pyszne, wilgotne, owszem słodkie ale nie aż tak bardzo.
Serdecznie je polecam:)
 Składniki:
  • 110 g rodzynek
  • 225 g pokrojonych daktyli
  • 175 g sułtanek
  • 110 g rodzynek koryntek
  • 275 g masła
  • 275 ml wody
  • puszka słodkiego skondensowanego mleka (400 g)
  • 150 g mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 150 g białej mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 kopiasta łyżka marmolady z dużymi kawałkami owoców
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem kwadratową blaszkę 20 x 20 cm. Do garnka włożyć bakalie, dodać masło, wodę i mleko skondensowane. Doprowadzić na średnim ogniu do wrzenia, często mieszając dla ochrony przed przypaleniem. Zmniejszyć ogień i pogotować kolejne 3-4 minuty. Przełożyć bakalie do miski i odstawić do ostygnięcia. W drugiej misce wymieszać oba rodzaje mąki z solą i sodą.
Ostudzone bakalie dodać wraz z marmoladą do mąki, wymieszać starannie. Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy.
 Przykryć formę podwójną warstwą pergaminu. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku przez około godzinę i 45 minut. Przed podaniem ciasto ostudzić w formie przez 10 minut, a następnie wyłożyć na drucianą kratkę. Można podawać, kiedy jeszcze jest lekko ciepłe, można też wystudzić je całkowicie przed podaniem.
Przepis opracowany na podstawie programu „Kudłacze na motorach: nie ma jak u mamy” źródło Kuchnia Tv

Leave a Reply

Obsługiwane przez usługę Blogger.